NPZ 2025 ali nacionalno preverjanje znanja

Nacionalno preverjanje znanja, poznano tudi kot NPZ, je preizkus, ki ga vsako leto opravljajo učenci 3., 6. in 9. razreda osnovne šole v Sloveniji. Gre za zunanje preverjanje, s katerim se meri, kako uspešno so učenci osvojili ključne učne cilje in standarde znanja, ki so določeni z učnim načrtom. NPZ omogoča objektivno ocenjevanje znanja na državni ravni in nudi dodatne informacije, ki so pomembne tako za starše kot za učitelje.

Ne pozabite prebrati praktične nasvete za učenje.

NPZ 2025 in njegov pomen v šolskem sistemu

Nacionalno preverjanje znanja (NPZ) je pomemben korak v šolskem življenju vsakega otroka. Če imate otroka v 3., 6. ali 9. razredu, potem veste, da je NPZ priložnost, da preveri svoje znanje in ugotovi, kje so njegova močna področja ter na katerih snoveh bo še moral delati. V šolskem letu 2024/2025 bo NPZ zopet preverjal znanje iz temeljnih predmetov. V letošnjem letu bodo učenci deležni tudi nekaterih izboljšav NPZ-ja.

V prispevku bomo predstavili, kako je NPZ sestavljen, kako se nanj najbolje pripraviti, in kako vpliva na nadaljnje šolanje vašega otroka.

Vas zanima matura 2025 in kako potekajo priprave na splošno maturo?

Glavni izrazi in terminologija

Razumevanje osnovnih pojmov, povezanih z nacionalnim preverjanjem znanja (NPZ), je pomembno, še posebej za starše, ki se s tem procesom srečujejo prvič.

  • RIC NPZ: Državni izpitni center (RIC) je institucija, ki organizira in nadzoruje NPZ. Na njihovi spletni strani boste našli vse informacije, ki jih potrebujete – od urnikov, postopkov, do preteklih preizkusov.
  • Analiza dosežkov NPZ: Po zaključenem preverjanju znanja RIC opravi podrobno analizo rezultatov. Ta analiza pokaže, kako so se učenci odrezali v primerjavi z vrstniki na šoli in na državni ravni. Rezultati pomagajo ugotoviti, kje so otrokova močna področja in kje so potrebne izboljšave.
  • Vaje za NPZ: To so različne aktivnosti in naloge, ki jih lahko učenci izvajajo pred preverjanjem znanja, da se bolje pripravijo na testiranje. Vaje so običajno zasnovane tako, da simulirajo prave pogoje testiranja in vrste vprašanj, ki se lahko pojavijo.
  • NPZ 2025: To je nacionalno preverjanje znanja, ki se bo izvajalo v šolskem letu 2024/2025. Letno se lahko pravila in podrobnosti preverjanja nekoliko spremenijo, zato je pomembno, da ste pozorni na najnovejše informacije, ki jih objavi RIC. (2)

Kako se pripraviti na izpit iz slovenščine na osnovni ravni.

Kaj je NPZ 2025 in zakaj je pomemben

Nacionalno preverjanje znanja je standardizirani test, ki meri znanje in sposobnosti učencev v osnovnih šolah. Namen NPZ-ja je pridobiti objektivne podatke o tem, kako uspešno učenci dosegajo cilje, zapisane v učnih načrtih. Rezultati so koristni tako za šolo kot za starše.

Pomembni elementi ocenjevanja NPZ

  • Nepristranska ocena znanja: NPZ omogoča enakovredno vrednotenje znanja vseh učencev, ne glede na šolo ali učitelja. Preverjanje poteka po enotnih postopkih, zato so rezultati objektivni.
  • Pregled nad znanjem: Rezultati NPZ pokažejo, kako dobro učenci obvladajo različna področja, kot sta matematika in slovenščina, kar staršem in učiteljem pomaga načrtovati nadaljnje izobraževanje in učenje.
  • Usmeritev za prihodnost: Še posebej v 9. razredu lahko rezultati NPZ vplivajo na izbiro srednje šole, saj se uporabijo kot eno od meril pri vpisu v programe z omejenim številom mest.

Vas zanima poklicna matura in kako potekajo priprave? Preberite tukaj ➡️

kaj-je-npz-2025
Če povzamemo, kaj je NPZ 2025. NPZ ni le test, ampak spremlja napredek in uspešnost učencev na poti do naslednje stopnje izobraževanja.

Kako je sestavljen NPZ 2025

Struktura nacionalnega preverjanja znanja (NPZ) 2025 je pomemben del priprave, saj učencem in staršem omogoča boljši vpogled v samo izvedbo testa. NPZ ne preverja le znanja, ampak je priložnost, da učenci prepoznajo svoja močna in šibka področja ter usmerijo pozornost na tisto, kar morajo še utrditi.

Predmeti NPZ:

  • Matematika
  • Slovenščina
  • Tretji predmet (npr. zgodovina, geografija, biologija) – minister določi, kateri predmet bo na posamezni šoli preverjan v 9. razredu.

Vrste nalog NPZ:

  • Izbirna vprašanja, kjer učenci izberejo pravi odgovor med ponujenimi možnostmi.
  • Odprta vprašanja, ki zahtevajo, da učenci sami oblikujejo odgovor.

Trajanje testa:

  • Matematika: 60 minut
  • Slovenščina: 60 minut
  • Tretji predmet: 45 minut

Koliko točk pri NPZ? Dosežki učencev so podani v točkah. Za vsak predmet lahko učenec doseže od 0 do 100 točk. Te točke so nato izražene tudi v odstotkih in primerjane z državnim povprečjem.

Dodatna gradiva za pripravo na NPZ:

  • Vaje za NPZ: Naloge, ki simulirajo prave pogoje in vrste vprašanj na NPZ.
  • Testni listi: Gradivo, ki je na voljo za pripravo in preverjanje znanja.

Kdaj so NPZ v šolskem letu 2024/2025

Tukaj so pomembni datumi za nacionalno preverjanje znanja (NPZ) v šolskem letu 2024/2025, vključno z datumi za 3., 6., in 9. razred:

DatumDogodek3. razred6. razred9. razred
16. oktober 2024Zadnji rok za posredovanje podatkov o učencih, ki bodo opravljali NPZ🟠🟠🟠
24. marec 2025NPZ iz slovenščine, italijanščine ali madžarščine🟠🟠🟠
27. marec 2025NPZ iz matematike🟠🟠🟠
1. april 2025NPZ iz tujega jezika (angleščina/nemščina) / tretjega predmeta🟠🟠
15. april 2025Seznanitev z dosežki NPZ v 3. razredu🟠
22. april 2025Seznanitev z dosežki NPZ v 9. razredu🟠
5. maj 2025Seznanitev z dosežki NPZ v 6. razredu🟠
24. junij 2025Razdelitev obvestil o dosežkih za vse razrede🟠🟠🟠
Kdaj je NPZ 2025?

Ti datumi vam bodo pomagali pri spremljanju napredka in organizaciji NPZ za šolsko leto 2024/2025.

Kako se pripraviti na NPZ?

Svojemu otroku pomagajte pri načrtovanju učenja za NPZ. Priprava na NPZ ne zahteva zapletenega načrta, ampak predvsem doslednost in organizacijo. Tukaj je nekaj preprostih nasvetov, kako lahko skupaj načrtujete uspešno pripravo:

Začnite pravočasno: Pomembno je, da se otrok na NPZ ne začne pripravljati zadnji trenutek. Spodbujajte ga, da začne z učenjem vsaj nekaj tednov prej, da bo snov utrjena.

Uporabite prava gradiva: Na voljo so različne vaje za NPZ in stari testi, ki otroku predstavijo, kako poteka NPZ. Preverite, če šola ali spletni viri nudijo dodatne primere nalog, ki jih lahko rešuje doma.

Sodelujte s šolo: Redni pogovori z učitelji so lahko v veliko pomoč. Učitelji poznajo obliko NPZ-ja in vam lahko svetujejo, na kaj naj bo otrok še posebej pozoren.

Dodatna pomoč: Če otrok potrebuje dodatno razlago določene snovi, razmislite o inštrukcijah ali dodatni podpori, ki mu lahko olajšajo razumevanje težjih vsebin.

Samoevalvacija: Pomembno je, da otrok redno preverja svoje znanje. Spodbujajte ga, naj rešuje teste in naloge, ki simulirajo pravo preverjanje, da bo vedel, na čem mora še delati.

vaje-za-NPZ-2025
Za doseganje dobrih rezultatov je pomembna priprava na NPZ. Z dobrim načrtom in uporabo pravih učnih gradiv lahko otroku pomagate, da se bolje pripravi na NPZ.

Kaj pričakovati na dan NPZ 2025

Dan nacionalnega preverjanja znanja lahko za vašega otroka predstavlja določeno mero stresa, zato je pomembno, da vi kot starši veste, kako mu lahko pomagate, in kaj pričakovati.

Prihod v šolo

Pridite pravočasno: Poskrbite, da bo vaš otrok v šoli vsaj 15 minut pred začetkom testiranja, da bo imel dovolj časa za pripravo in sprostitev.

Sam potek testa

Trajanje: Vsak test traja približno 45–60 minut, odvisno od predmeta. Vaš otrok bo moral čas razporediti tako, da bo lahko rešil vsa vprašanja.

Vrsta vprašanj: Testi obsegajo različne tipe nalog – od izbirnih vprašanj, kjer je treba izbrati pravi odgovor, do nalog odprtega tipa, kjer mora otrok sam oblikovati odgovor.

Po testiranju

Oddaja testov: Po končanem testu bo vaš otrok moral oddati svoje preizkuse. To je trenutek, ko se konča uradni del dneva.

Čakanje na rezultate: Rezultati NPZ so znani čez nekaj tednov. To je čas, ko se lahko z otrokom pogovorite, kako se je počutil med testom, in ga spodbujate, ne glede na izid.

S predhodnim razumevanjem tega, kako bo potekal dan NPZ, boste otroku pomagali zmanjšati stres in ga podprli pri doseganju najboljšega možnega rezultata. (2)

Praktični nasveti za učence in starše

Uspeh na nacionalnem preverjanju znanja ni odvisen samo od tega, kar otrok osvoji v šoli, ampak tudi od priprave doma. Tukaj je nekaj uporabnih nasvetov, ki lahko pomagajo vašemu otroku in vam kot staršem.

  • Uporabite ustrezna gradiva: Na spletni strani, kot je na primer instrukcije-blog.si, najdete veliko brezplačnih gradiv, ki so namenjena pripravi na NPZ. S pomočjo spletnih gradiv bo otrok bolje razumel vprašanja in oblike nalog, ki jih bo srečal na testu.
  • Rešujte vaje za NPZ: Vaje pomagajo otroku, da se navadi na format vprašanj. Več kot bo reševal, bolj bo na dan preverjanja samozavesten in pripravljen.
  • Razmislite o inštrukcijah: Če vaš otrok potrebuje več pomoči, so dobra rešitev individualne inštrukcije. Tukaj lahko najdete izkušene inštruktorje, ki nudijo pomoč pri NPZ.
  • Načrtujte pravočasno: Pomagajte otroku pri organizaciji časa za učenje. Redno ponavljanje in pravočasen začetek učenja bosta zmanjšala stres in izboljšala rezultate.
  • Posvetujte se z učitelji: Učitelji lahko ponudijo pomembne vpoglede v otrokovo znanje in priporočila, kako naj se še bolje pripravi.
  • Ocenite prejšnje rezultate: Skupaj z otrokom analizirajte prejšnje rezultate in ugotovite, kje potrebuje več pozornosti.
RIC NPZ ali nacionalno preverjanje znanja in vaje za NPZ 2025
Zaključimo z mislijo, da NPZ ni zgolj ocena znanja, temveč priložnost za učence, da se bolje spoznajo – odkrijejo svoja močna področja in prepoznajo šibkosti.

Pogosta vprašanja o nacionalnem preverjanju znanja

Spodaj smo odgovorili na nekatera pogosta vprašanja, ki se pojavljajo v zvezi z nacionalnim preverjanjem znanja.

1. Koliko točk je možnih pri NPZ 2025?

Na NPZ lahko učenec pri vsakem predmetu doseže največ 100 točk. Rezultati se ne pretvarjajo v ocene, ampak so izraženi v točkah in odstotkih, primerjani pa z državnim povprečjem.

2. Kdaj so NPZ 2025?

V šolskem letu 2024/2025 so datumi NPZ za 3., 6., in 9. razred naslednji:

  • 24. marec 2025: Slovenščina, italijanščina ali madžarščina.
  • 27. marec 2025: Matematika.
  • 1. april 2025: Tretji predmet za 9. razred in tuji jezik za 6. razred.

3. Kaj je NPZ?

NPZ (Nacionalno preverjanje znanja) je standardizirano preverjanje znanja, ki ga ob koncu 3., 6., in 9. razreda opravljajo vsi učenci v Sloveniji. Preverja doseženo znanje pri ključnih predmetih, kot so slovenščina, matematika in tretji izbirni predmet.

4. Kaj pomeni NPZ?

Kratica NPZ pomeni Nacionalno preverjanje znanja, ki omogoča vpogled v učenčevo znanje in dosežke glede na državni standard.

Oglejte si praktične naloge iz matematike z rešitvami: pretvarjanje enot, izrazi in polinomi, številske množice in vrste števil, limite, odvodi in integrali ter kombinatorika.

VIR (1) – Gov.si
VIR (2) – RIC NPZ