Matura 2024 in kako potekajo priprave matura 2024 s pomočjo različnih gradiv

Dragi dijaki in dijakinje četrtih letnikov, ki vas letos čaka splošna matura. Za vas smo zbrali vse pomembne informacije, ki jih v letošnjem maturitetnem letu ne smete prezreti.

Maturitetni izpit je velika prelomnica na izobraževalni poti vsakega dijaka. Državna komisija za splošno maturo je izdala maturitetni izpitni katalog: splošna matura 2025, ki prinaša pomembne informacije o tem, kako bo izgledala matura v letu 2025. V spletnem članku bomo predstavili vse, kar moraš vedeti o letošnji maturi. Ogledali si bomo, kako so strukturirana preverjanja znanja in kateri so ključni datumi mature 2025, ki jih ne smeš zamuditi.

Te zanima poklicna matura in kako potekajo priprave? Preberi tukaj ➡️

Splošna matura 2025: kaj te čaka na izpitu

Splošna matura 2025 vključuje obvezne in izbirne predmete. Opraviti boš moral izpite iz treh obveznih predmetov ter najmanj enega izbirnega predmeta. Vsak izpit se razlikuje po strukturi, dolžini in vrsti vprašanj.

Obvezni predmeti matura 2025

  • Matematika: Izpit bo trajal 180 minut in bo vključeval odprta in zaprta vprašanja, ki preverjajo različne matematične kompetence. Sestavljen je iz pisnega in ustnega dela.
  • Slovenščina: Izpit je sestavljen iz dveh delov, eseja in testa jezikovnega znanja (ustni izpit). Skupno trajanje izpita je 120 minut.
  • Tuj jezik (najpogosteje angleščina): Izpit bo trajal 120 minut. Angleščina na splošni matura obsega pisni in ustni del. Preverjali bodo bralno razumevanje ter rabo jezika, na drugi poli pa slušno razumevanje. Na tretji poli boš moral napisati kratek esej.

Izbirni predmeti matura 2025

  • Fizika: Izpit bo trajal 90 minut in bo vključeval kombinacijo vprašanj z izbirnimi odgovori in vprašanj, kjer boš moral odgovoriti sam.
  • Zgodovina: Izpit bo trajal 60 minut. Pričakuje se analiza virov in odgovori na odprta vprašanja, kjer boš pokazal svoje razumevanje zgodovinskih dogodkov.
  • Biologija: Izpit bo trajal 90 minut in bo sestavljen iz odprtih in zaprtih vprašanj. Preverjalo se bo tvoje znanje s področij, kot so ekologija, genetika in anatomija
  • Geografija: Izpit bo trajal 75 minut. Vključeval bo kombinacijo odprtih in zaprtih vprašanj, ki bodo zajemala teme iz fizične in družbene geografije ter globalnih vprašanj.
  • Kemija: Izpit bo trajal 100 minut. Vprašanja bodo pokrivala analizo kemijskih reakcij, strukturo atomov in druge ključne kemijske koncepte. Na izpitu boš reševal tako vprašanja z izbirnimi odgovori kot tudi odprta vprašanja.

*Izbirni predmeti na maturi 2025 so odvisni od tvoje šole in razpoložljivih programov.

Splošna matura 2025 bo kar zahtevna. Če se ti zdi, da potrebuješ dodatno pomoč, se lahko za priprave na maturo obrneš na inštruktorja ali zasebnega učitelja. Pomembno je, da si za vsak predmet rezerviraš dovolj časa za pripravo in se osredotočiš na področja, ki so zate bolj zahtevna. (1)

Kaj je NPZ 2025?

gradiva-splosna-matura-2025
Splošna matura 2025 in kakšna gradiva so ti na voljo? Preberi spodaj.

Splošna matura 2025: glavni datumi in roki

Matura 2025 ima določene ključne datume in roke, na katere ne smeš pozabiti, če si dijak ali dijakinja zaključnega letnika srednje šole. Maturo lahko opravljaš v spomladanskem ali jesenskem izpitnem roku. Tukaj so najpomembnejši datumi:

  • Prijave: Če boš s prijavo zamudil, boš moral plačati dodatne stroške.
    • Zadnji dan prijave na splošno maturo 2025: 30. marec 2025

  • Pisni izpiti: Pisni del izpitov se začne konec 6. maja z esejem pri slovenščini in traja do sredine junija.
    • Začetek pisnih izpitov splošna matura 2025: 6. maj 2025

  • Ustni izpiti: Ustni del izpitov se običajno odvija v sredini junija.
    • Ustni izpiti splošna matura 2025: od 11. do 23. junija 2025

  • Objava rezultatov: Rezultati maturitetnih izpitov bodo objavljeni v sredini julija.
    • Objava rezultatov splošna matura 2025: 14. julij 2025

  • Pritožba: Če z rezultati nisi zadovoljen, imaš po objavi rezultatov en teden časa, da vložiš pritožbo.

  • Prevzem spričeval: Maturitetno spričevalo prejmeš konec julija na svoji šoli.

Zapomni si glavne datume, kar ti bo prihranilo kar nekaj stresa v času maturitetnega obdobja. (2)

Kakšne prednosti prinaša elektronsko učenje?

Priprave na splošno maturo 2025: praktični nasveti za odličen uspeh

Priprava na maturo je zahteven proces, zato je dobro imeti načrt in se ga dosledno držati. Tukaj je nekaj praktičnih nasvetov, ki ti lahko olajšajo učenje:

  • Učni načrt: Ne odlašaj predolgo in začni dovolj zgodaj. Sestavi si urnik, ki vključuje vse predmete in teme, ki jih moraš predelati. Poskrbi tudi, da boš imel dovolj časa za ponavljanje in reševanje vaj.
  • Učna gradiva: Poleg učbenikov in delovnih zvezkov preveri še stare maturitetne izpite. Na spletu najdeš veliko virov, ki ti lahko pomagajo bolje razumeti težje teme.
  • Skupinsko učenje: Učenje s sošolci je lahko zelo koristno, saj skupaj hitreje rešite težave, si izmenjate ideje in bolje razumete snov.
  • Inštruktorji: Če ti kakšna snov dela resne preglavice, razmisli o pomoči inštruktorja, ki ti lahko razloži stvari na bolj enostaven način.
  • Redno preverjanje: Sproti se testiraj z vajami in kratkimi testi. Tako boš hitro ugotovil, kje so še šibke točke in kaj moraš še utrditi.

S pravim pristopom in dosledno pripravo boš splošno maturo 2025 opravil z odliko!

Priprave na splošno maturo z inštruktorjem

Splošna matura 2025 ni mačji kašelj, čeprav se na prvi pogled morda zdi lažja. Veliko dijakov se odloči za pomoč inštruktorja, da se lažje pripravijo in zmanjšajo stres. A izbira pravega inštruktorja je ključna. Kako se tega lotiti?

Na platformi meet’n’learn lahko najdeš inštruktorje za vse predmete, ki jih potrebuješ za maturo. Ogledaš si lahko njihove profile, prebereš ocene in mnenja prejšnjih učencev. To ti olajša izbiro, saj lahko hitro najdeš nekoga, ki ti bo najbolj ustrezal.

Če pa raje brskaš po brezplačnih gradivih, ti priporočam spletno stran Inštrukcije Blog. Tam najdeš vse od angleščine, matematike, biologije in kemije, pa vse do francoščine in glasbe. Gradiva so super dodatek k učbenikom in ti lahko pomagajo pri razumevanju težjih snovi.

S kombinacijo kakovostnih virov in pravim inštruktorjem bodo tvoje priprave na maturo potekale bolj gladko in uspešno.

priprave-na-splosno-maturo-2025
Matura 2025: Priporočamo priprave na maturo s pomočjo inštruktorja ali zasebnega učitelja.

Vloga RIC pri splošni maturi

Ko govorimo o splošni maturi 2025, je dobro vedeti, kako pomembno vlogo ima RIC, torej Državni izpitni center. RIC poskrbi za celotno organizacijo in izvedbo mature. Ena njihovih glavnih nalog je priprava izpitnih pol za maturo 2025.

Poleg tega RIC usposobi vse ocenjevalce, da je ocenjevanje enotno in pravično. Ocenjevalci morajo skozi posebno izobraževanje, da znajo enako ocenjevati vse naloge. Ko so izpiti ocenjeni, RIC zbere in obdela rezultate ter jih objavi v določenem roku, običajno sredi julija.

Če s svojimi rezultati nisi zadovoljen, lahko vložiš pritožbo, ki jo RIC obravnava po svojih pravilih. Na koncu postopka dijaki prejmejo maturitetna spričevala, ki jih prevzamejo na svojih šolah.

Če razumeš, kako deluje RIC, ti bo jasno, kaj te čaka pri splošni maturi 2025 in kako je celoten postopek organiziran.

Naj bo splošna matura 2025 opravljena z odliko!

Splošna matura 2025 je pomemben mejnik v tvojem šolanju. Z dobrim načrtom, pravočasno pripravo in poznavanjem ključnih datumov lahko precej zmanjšaš stres in izboljšaš svoje možnosti za uspeh. Če čutiš, da potrebuješ dodatno pomoč, brez zadržkov poišči inštruktorja ali zasebnega učitelja.

S pravim pristopom in doslednim delom pri pripravah boš uspešno opravil maturo ter si tako odprl vrata do novih izobraževalnih in kariernih možnosti.

VIR (1) – Matura Wikipedija
VIR (2) – RIC
VIR (3) – RIC matura Wikipedija