prehod-stopnja-b2-anglescina-visja-stopnja

Pred vami je pomemben korak na poti učenja angleščine: prehod iz stopnje B1 na stopnjo B2. Gre za prehod iz nadaljevalne stopnje B1 na višjo stopnjo B2.

Na ravni B2 boste izboljšali svoje komuniciranje. Osnovni pogovori bodo postali lažji, naučili se boste samozavestno izražati svoje misli in sodelovati v bolj zahtevnih pogovorih. Razumeli boste širši spekter tem in lažje komunicirali z naravnimi govorci.

V spletnem učbeniku za angleščino boste našli vaje, ki vam bodo pomagale pri izboljšanju besedišča, slovnice, govornega in slušnega razumevanja ter pisanja. Skupaj bomo poskrbeli, da boste samozavestno napredovali iz B1 na višjo stopnjo B2. Pa začnimo!

Če pripravljate življenjepis, si preberite naš priročnik za pisanje življenjepisa. Vse to in še več najdete v kategoriji nasveti za učenje.

Kaj se spremeni, ko preidete z B1 na B2?

Prehod z B1 na B2 je velik korak naprej. Gre za prehod iz nadaljevalne stopnje na višjo. Na tej stopnji ne boste več zgolj vodili osnovnih pogovorov, ampak boste lahko samozavestno izrazili svoje misli in se spustili v bolj poglobljene razprave. Brez težav boste razumeli daljša in zahtevnejša besedila, pa tudi teme, ki vam prej niso bile domače. Pa poglejmo, kaj se spremeni, ko dosežete B2 angleščino.

Razumete bolj zahtevne pogovore

Ko dosežete B2, postanejo pogovori hitrejši, bolj zapleteni, in uporabljajo več naprednih izrazov. Slišali boste različne naglase, idiome in nenavadne fraze, ki se morda zdijo zastrašujoče. Ampak brez skrbi! Najboljši način, da to premagate, je poslušanje resničnih pogovorov – podcasti, intervjuje, celo filmi in serije v angleščini. Vaja vam bo pomagala slediti bistvu pogovora, tudi, če kakšne besede še ne poznate.

Ne bojte se narediti napake – vse je del učenja. Važno je, da vztrajate in se zavedate, da se vaše slušno razumevanje sčasoma izboljšuje.

Kako napredovati iz A1 na A2 in iz A2 na B1?

Pišete daljša in bolj podrobna besedila

Ko dosežete raven B2, bo od vas pričakovano, da pišete daljša in bolj strukturirana besedila, kot so eseji ali poročila. Ključno je, da znate svoje misli organizirati v jasne in povezane odstavke. Da bo vaše pisanje tekoče, uporabljajte prehodne besede, kot sta “however” ali “in addition”. S tem bo besedilo bolj logično in povezano. Če boste redno vadili, boste hitro opazili napredek v zgradbi in jasnosti svojega pisanja.

Natančno izražate svoje misli

Pri B2 angleščini je pomembno, da znate svoje ideje predstaviti natančno in razumljivo. To od vas zahteva širše besedišče, saj se boste srečevali z različnimi temami in situacijami. Pri pogovorih in pisanju vadite uporabo besed, ki so povezane s posamezno temo. Tako boste natančneje izrazili svoje zamisli in se počutili bolj samozavestno pri uporabi novega besedišča.

Vaje besedišča in slovnice za višjo stopnjo B2

Na stopnji angleščine B2 je zelo pomembno, da razširite svoje besedišče in utrdite slovnico. Potrebovali boste naprednejše besede, da boste lahko razpravljali o različnih temah, ter znanje bolj zapletenih stavčnih struktur. Če boste ta dva področja utrjevali, boste lažje in tekoče komunicirali ter se znašli v različnih situacijah. Spodaj so praktični nasveti, kako izboljšati besedišče in slovnico na ravni B2.

Širite besedišče glede na temo

Najboljši način za širitev besedišča na stopnji B2 je učenje besed po temah. Namesto da se učite naključnih besed, jih razvrstite po tematskih sklopih, kot so zdravje, tehnologija ali izobraževanje. Tako boste novo besedišče lažje uporabili v pravih situacijah. Naredite si seznam besed za vsako temo in ga redno ponavljajte. Če te besede uporabljate v pogovorih ali pisanju, si jih boste veliko lažje zapomnili.

Obvladajte zapletene stavke in slovnična pravila na stopnji B2

Na stopnji B2 je pomembno, da znate uporabljati bolj zapletene stavke. Delati morate na odvisnih stavkih, pogojnih stavkih in pravilni rabi glagolskih časov. Začnite z vajo združevanja enostavnih stavkov v daljše, s pomočjo veznikov, kot so “although,” “because,” and “since.” S tem boste lahko izrazili bolj podrobne ideje. Z redno vajo, ki se osredotoča na pravilno zgradbo stavkov, boste pri pisanju in govorjenju postali bolj samozavestni.

Izogibajte se pogostim slovničnim napakam

Tudi pri angleščini B2 vas lahko še vedno ovirajo pogoste slovnične napake. Med pogostimi težavami so nepravilno ujemanje osebka in glagola, napačna raba časov in manjkajoči členi, kot sta “a” in “the”. Da bi se tem napakam izognili, redno pregledujte svoje pisanje in uporabljajte slovnične aplikacije, ki vam izpostavijo napake. Če se boste teh napak izogibali, bo vaše izražanje bolj tekoče in natančno.

Vas zanimajo prednosti in slabosti spletnega učenja?

Za B2 angleščino morate vaditi tekoče govorjenje

Če želite doseči višjo stopnjo B2, morate biti sposobni govoriti v različnih situacijah. Na tej ravni boste govorili o bolj zahtevnih temah, izražali svoja mnenja in sodelovali v daljših pogovorih. Ključ do napredka je redna vaja. Tukaj je nekaj praktičnih vaj, s katerimi boste izboljšali svoje govorne spretnosti in govorili bolj tekoče.

Vaja vlog iz resničnega življenja

Eden najbolj učinkovitih načinov za izboljšanje govora na B2 angleščini je igranje vlog iz resničnih situacij. Vadite lahko naročanje hrane v restavraciji, načrtovanje potovanj ali sodelovanje na sestankih. Igranje vlog vam pomaga, da se privadite na pravilno uporabo fraz in besedišča v različnih okoliščinah. Vadite lahko s sošolcem, inštruktorjem ali celo sami. Cilj je govoriti sproščeno in samozavestno v vsakdanjih situacijah.

Pogovarjajte se o različnih temah za izboljšanje govorne tekočnosti

Če želite izboljšati svojo tekočnost v govorjenju, začnite razpravljati o različnih temah. Pogovarjajte se o aktualnih novicah, hobijih ali predmetih, kot so znanost, zgodovina in kultura. Več kot boste vadili govorjenje o različnih temah, lažje boste uporabljali novo besedišče in tvorili daljše stavke. Pridružite se skupinskim pogovorom, debatnim klubom ali pogovornim srečanjem, kjer boste izzvali svoje govorne sposobnosti in jih razširili.

Vaja izgovorjave in intonacije

Jasna izgovorjava in naravna intonacija sta ključni za tekoče govorjenje. Na stopnji B2 se morate osredotočiti na pravilno izgovorjavo in intonacijo, da boste zveneli bolj naravno. Posnemite se med govorjenjem in primerjajte svojo izgovorjavo z izvirnimi govorci. Uporabite lahko tudi jezikovne aplikacije ali spletna orodja, ki ponujajo vaje za izgovorjavo. Redna vaja teh elementov vam bo pomagala, da boste pri govorjenju zveneli samozavestno in jasno.

Razmišljate o šolanju na domu? Potem morate prebrati naš priročnik: prednosti in slabosti šolanja na domu.

Izboljšajte svoje poslušanje za raven B2

Če želite doseči raven B2, morate razviti dobro slušno razumevanje. Na tej stopnji boste morali slediti bolj zahtevnim pogovorom, razumeti različne naglase in hitrejši govor. Dobro razumevanje vam bo pomagalo, da boste lažje sledili sogovornikom v vsakdanjih situacijah. Tukaj je nekaj preprostih nasvetov, ki vam bodo pomagali izboljšati poslušanje.

Poslušajte avtentične pogovore v angleščini

Najboljši način za izboljšanje poslušanja je poslušanje resničnih pogovorov – intervjujev, podcastov ali govorov. Takšni viri vam pokažejo, kako ljudje dejansko govorijo v vsakdanjih situacijah. Izberite vsebine, ki vas zanimajo, kot so podcasti ali TED Talksi. S tem boste lažje razumeli novo besedišče in opazili, kako naravni govorci povezujejo misli in ideje.

Uporabite metode aktivnega poslušanja

Aktivno poslušanje je ključ do boljšega razumevanja. Namesto da poskušate ujeti vsako besedo, se osredotočite na glavne ideje. Poslušajte posnetek večkrat – prvič, da razumete splošen pomen, nato pa še za podrobnosti. Zapišite si ključne besede ali fraze, ki vam niso znane, in jih kasneje preverite. Te metode vam bodo pomagale bolje slediti vsebini in izboljšale vašo sposobnost poslušanja.

Razumevanje različnih naglasov in hitrega govora

Na stopnji B2 boste pogosto naleteli na različne naglase in hitrejši govor. Da se na to pripravite, poslušajte govorce iz različnih držav, kot so britanska, ameriška ali avstralska angleščina. Oglejte si videe ali poslušajte podcaste iz teh krajev. Za še večji izziv vadite poslušanje hitrega govora tako, da predvajanje postopoma pospešujete. S tem boste lažje sledili različnim govorom in naglasom v vsakdanjih pogovorih.

Če želite izboljšati svoje učne navade preberite, kako se učiti hitro in lažje, kjer boste našli odlične nasvete.

Na stopnjo B2 morate pisati jasno in natančno

Na stopnji B2 mora biti vaše pisanje bolj natančno in jasno. Pisali boste daljša besedila, kot so eseji in poročila, kjer boste svoje ideje morali logično povezati in izraziti. Dobre pisne spretnosti vam bodo olajšale sporazumevanje v šolskem okolju in vsakdanjih situacijah. Tukaj je nekaj preprostih nasvetov, kako izboljšati svoje pisanje v angleščini na stopnji B2.

Oblikujte strukturirane eseje in poročila

Za uspešno pisanje na ravni B2 je pomembno, da znate ustvariti jasno in urejeno besedilo. Začnite z načrtom – uvod, jedro in zaključek. Vsak odstavek naj se osredotoča na eno idejo, ki jo podkrepite s primeri ali razlagami. Uporabljajte besede, kot so “firstly,” “however,” in “in conclusion”, da bo besedilo bolj tekoče. Vadite pisanje esejev na različne teme, da izboljšate zgradbo in jasnost svojih misli.

Uredite besedilo, da bo brez slovničnih napak

Po prvem osnutku je nujno, da svoje pisanje pregledate in uredite. Popravite napake v slovnici, ločilih in stavčnih strukturah. Posebej pazite na pogoste napake, kot je ujemanje osebka in glagola ali pravilna uporaba členov. Glasno branje vam lahko pomaga prepoznati nerodne stavke. Uporabite tudi orodja za preverjanje slovnice, da odkrijete napake, ki ste jih morda spregledali. Z rednim urejanjem boste postali bolj natančni in samozavestni pri pisanju na stopnji B2.

Za pomoč pri učenju uporabite spletne aplikacije

Tehnologija vam ponuja številna orodja, s katerimi lahko izboljšate znanje angleščine na stopnji B2. Z jezikovnimi aplikacijami in spletnimi tečaji lahko vadite v svojem tempu in se osredotočite na področja, kjer potrebujete največ napredka. Če uporabljate prava orodja, bo vaše učenje bolj učinkovito in zanimivo.

Najboljše aplikacije in spletna gradiva za učenje angleščine B2

Obstaja veliko aplikacij, ki so namenjene izboljšanju vaših jezikovnih veščin na stopnji B2. Aplikacije, kot so Duolingo, Babbel in Memrise, vam pomagajo pri širitvi besedišča, učenju slovničnih pravil in izboljšanju izgovorjave. Vse to poteka prek interaktivnih vaj.

Če želite izboljšati govor in poslušanje, vam priporočam aplikacije, kot je HelloTalk, kjer lahko komunicirate z naravnimi govorci angleščine. Te aplikacije omogočajo redno vadbo, spremljanje vašega napredka in utrjevanje pridobljenega znanja.

Udeležite se spletnih tečajev angleščina B2

Če vam ustreza bolj organizirano učenje, so spletni tečaji prava izbira. Platforme, kot so Coursera, Preply in iTalki, ponujajo tečaje na stopnji B2, ki jih vodijo izkušeni inštruktorji. Na teh tečajih boste vadili vse ključne veščine – govor, poslušanje, branje in pisanje – hkrati pa boste dobili povratne informacije, ki vam bodo pomagale pri napredku. Spletni tečaji so prilagodljivi, zato lahko učni proces prilagodite svojemu urniku in pridobite dodatno osebno podporo.

Če želite poiskati jezikovno šolo v svoji bližini, iščite s preprostim iskalnim izrazom: “jezikovna šola Ljubljana” ali “tečaj angleščine Maribor”. Če v svoji bližini ne najdete jezikovne šole, vam svetujemo, da poiščete lokalnega inštruktorja, ki vam bo ravno tako nudil pomoč pri učenju in socialno mrežo – podpiral vas bo pri učenju angleščine in vas spoznal z drugimi učenci v vaši okolici. Lokalnega inštruktorja poiščete z iskalnim izrazom: “inštruktor angleščine Koper” ali “učitelj angleščine Velenje” na platformah, kot je meet’n’learn.

Vztrajajte, da dosežete stopnjo B2

Da dosežete stopnjo B2, je pomembno, da vadite vsak dan. Posvetite se vsem področjem – govorjenju, slušnemu razumevanju, pisanju in slovnici. Pri tem vam lahko pomagajo jezikovne aplikacije in spletni tečaji. Prav tako je koristno, če sodelujete z inštruktorjem, ki vam bo dal povratne informacije in vas usmerjal, ko boste imeli težave. Če boste redno vadili, boste stopnjo B2 dosegli hitreje, kot pričakujete. Ostanite osredotočeni in ne obupajte.

Preberite, kako iz B2 na C1.

Pogosta vprašanja: Prehod z B1 na B2

1. Koliko časa traja prehod z B1 na B2?

Za napredovanje iz B1 na B2 je običajno potrebnih 200 do 300 ur učenja in vadbe, odvisno od tega, kako pogosto vadite.

2. Kaj je glavna razlika med stopnjo B1 in B2?

Na stopnji B1 se lahko pogovarjate o osnovnih temah, na stopnji B2 pa obvladate zahtevnejše teme in jasneje izražate svoje ideje.

3. Kako lahko izboljšam tekočnost govora na stopnji B2?

Vadite govorjenje s pomočjo iger vlog v vsakdanjih situacijah in razpravljajte o različnih temah.

4. Na katera slovnična pravila se moram osredotočiti na stopnji B2?

Osredotočite se na pogojne stavke in odvisne stavke ter poskrbite, da boste pravilno uporabljali glagolske čase.

5. Katera orodja mi lahko pomagajo pri učenju na stopnji B2?

Uporabite aplikacije, kot sta Duolingo in HelloTalk, za vsakodnevno vadbo. Priporočamo tudi ure z inštruktorjem prek spleta.

6. Kako pomembna je doslednost pri doseganju stopnje B2?

Doslednost je zelo pomembna. Z redno vadbo boste hitreje napredovali in lažje dosegli stopnjo B2.

Viri:

1. Learn Laugh Speak
2. British Council Learn English
3. EF

govorne-vaje-od-b1-do-b2-anglescina
Se pripravljate na prehod z B1 na B2? Uporabite govorne in slušne vaje v angleščini, s pomočjo katerih boste hitro obvladali bolj zahtevne pogovore na višji stopnji B2.