izboljsajte-anglescino-od-a2-do-b1

Pred vami je pomemben korak pri učenju angleščine. Prehod z A2 na B1 pomeni, da boste prešli od osnovnih pogovorov k bolj zahtevnim razpravam.

Na stopnji B1 boste samozavestno obvladali vsakdanje situacije in razumeli širši nabor tem.

V tem učbeniku boste izvedeli, kako razširiti besedišče, izboljšati slovnična pravila in napredovati pri govornem sporočanju, slušnem razumevanju, bralnem razumevanju ter pisnem sporočanju. Prav tako bomo opisali, kako si pripraviti učinkovit načrt učenja, kje najti najboljšega inštruktorja in kako uspešno uporabljati spletne tečaje.

Kako napredovati iz A1 na A2?

Kaj se spremeni pri prehodu iz stopnje A2 na B1

Prehod iz stopnje A2 na B1 pomeni, da boste nadgradili svoje obstoječe znanje. Pri stopnji A2 že razumete osnovne pogovore in vsakodnevna opravila. Na stopnji B1 pa boste morali razumeti daljša besedila, sodelovati v bolj zahtevnih pogovorih in znati izraziti bolj zapletene misli.

Na stopnji B1, ki je nadaljevalna stopnja, boste postali bolj samostojni pri uporabi angleščine, tako pri govorjenju kot pri razumevanju drugih.

Spretnosti, ki ste jih osvojili na stopnji A2

Na stopnji A2 obvladate preproste pogovore, postavljate in odgovarjate na osnovna vprašanja ter razumete enostavne informacije. Vaše besedišče zajema teme, kot so nakupovanje, vsakdanja opravila in osebne izkušnje. Znanje angleščine A2 vam omogoča, da se znajdete v tipičnih vsakdanjih situacijah.

Nove veščine, ki jih pridobite na stopnji B1

Na stopnji B1 se vaše znanje jezika razširi. Naučili se boste, kako jasno izraziti svoje mnenje, pojasniti ideje in podrobno opisati različne situacije. Poleg tega boste lahko sledili daljšim pogovorom in razumeli bolj zahtevna besedila.

Na tej stopnji boste morali razumeti splošne teme in se vključevati v pogovore, ki zahtevajo več kot le osnovno komunikacijo. Vaše znanje angleščine bo na stopnji B1 postalo praktično uporabno.

Če želite izboljšati svoje učne navade preberite, kako se učiti hitro in lažje, kjer boste našli odlične nasvete.

Kako prilagoditi svoj učni načrt za napredovanje na B1

Če želite uspešno preiti iz stopnje A2 na B1 pri angleščini, potrebujete načrt, ki vam resnično ustreza. Ni najpomembnejše, da se učite več, ampak da se učite pametno. Na stopnji B1 vas čakajo daljši pogovori, bolj zapletena besedila in natančnejše izražanje. Dober učni načrt vam pomaga, da se boste osredotočili na tisto, kar vam dela največ težav. Tako boste napredovali veliko hitreje.

Kako sestaviti učni načrt, ki vam bo dejansko pomagal

Učni načrt mora biti realen in izvedljiv, da ga boste lahko upoštevali brez večjega stresa. Pomembno je, da si razdelite čas – vsak dan se posvetite eni veščini. Na primer, 30 minut vadite novo besedišče, 20 minut poslušanje, nato pa še 30 minut govorjenje. Ko se osredotočite na eno stvar naenkrat, bo napredek hitrejši. Največji učinek boste dosegli, če se držite rutine, saj je doslednost ključ do uspeha.

Povratne informacije: skrivno orožje za napredek

Ena najhitrejših poti do boljšega znanja je povratna informacija. Pri tem naj vam pomaga inštruktor, prijatelj ali sošolec – vedno povprašajte za mnenje o tem, kje imate še prostor za izboljšave. Povprašajte jih o tem, kako bi lahko bolje izrazili svoje misli. Nato te povratne informacije uporabite kot smernice pri svojem učenju. Tako se boste lahko hitreje izboljšali in odpravili napake, ki vas najbolj ovirajo.

Razmišljate o šolanju na domu? Potem morate prebrati naš priročnik: prednosti in slabosti šolanja na domu.

Kako najhitreje razširiti besedni zaklad

Ko napredujete iz stopnje A2 na B1, je pomembno, da razširite svoj besedni zaklad. Na stopnji B1 potrebujete več kot le osnovne besede – znati morate govoriti o različnih temah. S preprostimi in učinkovitimi metodami lahko hitro osvojite nove izraze.

Učenje besed po temah

Najlažje si boste nove besede zapomnili, če jih boste povezali s temami, ki so vam blizu. Izberite na primer temo potovanja, šport ali zdravje in zberite ključne izraze, ki jih lahko uporabite v pogovorih. Tako si boste besede hitreje zapomnili in jih tudi lažje uporabili.

Idiomov se učite v resničnih situacijah

Idiomov se ne učite na pamet, temveč skozi primere iz vsakdanjega življenja. Berite knjige, glejte filme ali poslušajte pogovore, kjer se idiomi pojavljajo spontano. Ko boste videli, kako se uporabljajo v resničnih situacijah, jih boste tudi sami lažje uporabili v pogovoru.

Vas zanimajo prednosti in slabosti spletnega učenja?

Napredna slovnica za stopnjo B1

Ko napredujete iz A2 na B1, je čas, da izboljšate svoje znanje slovnice in začnete uporabljati zahtevnejše stavčne strukture. Na tej stopnji morate znati tvoriti bolj strukturirane stavke, povezovati ideje in uporabljati napredne čase. S stalno vajo boste svoje misli izražali bolj jasno in naravno.

Kako tvoriti bolj zahtevne stavke

Na stopnji B1 vaši stavki ne smejo biti več preprosti. Namesto kratkih in osnovnih povedi se morate navaditi uporabljati podredne, odvisne in pogojne stavke. Na primer, namesto “I went to the store,” recite: “I went to the store because I needed to buy food.” Uporaba veznikov, kot so “because,” “although,” ali “if” vam omogoča, da bolj jasno in podrobno povežete svoje misli.

Izboljšajte slovnico z naprednimi vajami

Če želite resnično napredovati v slovnici na stopnji B1, osnovne vaje ne zadostujejo. Osredotočite se na naloge, kjer boste morali uporabljati različne čase v enem odstavku, na primer “present perfect” in “past simple”. Pišite kratke zgodbe ali pogovore, kjer uporabite pogojne stavke, odvisne stavke in poročani govor. Takšna vaja vam bo pomagala, da se privadite zahtevnejšim slovničnim strukturam in se spopadete z zapletenimi besedili.

Če pripravljate življenjepis, si preberite naš priročnik za pisanje življenjepisa. Vse to in še več najdete v kategoriji: nasveti za učenje.

Kako izboljšati govorno sporočanje in razumevanje

Da bi izboljšali svoje govorno sporočanje in prešli iz A2 na B1, potrebujete premišljeno vajo. Na stopnji B1 boste morali obvladati daljše in bolj zapletene pogovore. Učinkovita načina za napredek sta igranje vlog v vsakdanjih situacijah in uporaba spletnih orodij, ki vam omogočajo, da govorjenje vadite kadarkoli.

Igra vlog v resničnih situacijah

Igranje vlog je odličen način za izboljšanje govornega sporočanja in razumevanja. Vadite pogovore, kot so naročanje hrane, pogovori v trgovini ali pogovori o delu. Ustvarite si scenarije, kjer boste uporabljali nove besede in bolj zahtevne stavčne strukture. Vlogo lahko igrate sami, s prijateljem ali z inštruktorjem. S tem boste v resničnih situacijah govorili bolj sproščeno in samozavestno.

Uporaba spletnih orodij za vajo govora

Spletna orodja, kot sta HelloTalk in Tandem, omogočajo vajo govorjenja z rojenimi govorci angleščine. Tako lahko brez pritiska vadite pogovore in hkrati izboljšate tekočnost govora v angleščini. Dobra ideja je tudi, da snemate svoje pogovore in spremljate napredek pri izgovorjavi in govoru.

Tehnologija vam omogoča vadbo govora kadarkoli in kjerkoli, kar je odlično za hitro napredovanje.

Nasveti za boljše slušno razumevanje na stopnji B1

Slušno razumevanje je pomemben del napredovanja na stopnjo B1. Na tej ravni morate razumeti bolj zapletene pogovore, hitrejši govor in različne naglase. Da bi se izboljšali, je pomembno, da redno vadite z gradivi iz resničnega sveta. Z uporabo preprostih metod in avtentičnih vsebin boste lažje sledili daljšim pogovorom in zaznali, katere informacije so ključne.

Metode poslušanja za boljše razumevanje

Če želite izboljšati slušno razumevanje na stopnji B1, se osredotočite na glavne ideje v pogovoru, namesto da se trudite razumeti vsako besedo posebej. To vam bo tudi pomagalo slediti hitrejšemu govoru. Pri poslušanju zvočnih posnetkov lahko ustavite posnetek in ponovite stavke, da izboljšate razumevanje. Preizkusite metodo “shadowing”, kjer takoj ponovite stavek, ki ste ga pravkar slišali. S to tehniko boste hkrati izboljšali slušno razumevanje in govorno sporočanje.

Vaja z avtentičnimi zvočnimi in video vsebinami

Za boljši napredek vadite s pravimi zvočnimi in video vsebinami. Oglejte si angleške serije, poslušajte podcaste ali intervjuje, kjer slišite naravne pogovore. Takšne vsebine vam pomagajo, da se privadite na različne naglase, sleng in idiome, ki jih pogosto srečate v angleščini. Če vam na začetku ni vse jasno, uporabite podnapise, a si prizadevajte, da postopoma poslušate brez njih. Več, ko boste vadili s pravimi vsebinami, bolj samozavestni boste pri pogovorih na stopnji B1.

Kako izboljšati pisanje v angleščini

Če želite napredovati iz A2 na B1 pri pisnem sporočanju, je potrebna več kot le vaja kratkih stavkov. Na stopnji B1 morate svoje ideje jasno in podrobno izraziti. Pomemben del tega napredka so povratne informacije, ki jih lahko dobite od inštruktorja, sošolcev ali pa jih preverite sami. S povratnimi informacijami boste lažje prepoznali napake in področja, ki jih je treba izboljšati, kar vam bo pomagalo, da nadgradite vaše pisanje v angleščini.

Pisanje daljših besedil na stopnji B1

Na stopnji B1 je čas, da se lotite pisanja daljših besedil, kot so eseji, pisma ali dnevniški zapisi. Ključno je, da svoje misli uredite v odstavke, kjer vsak odstavek razvija eno idejo. To vam pomaga pri oblikovanju jasnih argumentov in bolj poglobljenem izražanju. Pisanje o vsakdanjih temah, kot so osebne izkušnje ali mnenja o znanih stvareh, vam bo omogočilo, da postopoma izboljšujete svojo sposobnost izražanja.

Kako izboljšati pisanje s samopreverjanjem

Medsebojno ocenjevanje in samopreverjanje sta odlična načina za napredek. Ko napišete osnutek, prosite sošolca ali inštruktorja, naj preveri vašo uporabo slovničnih pravil, strukturo stavkov in jasnost sporočanja. Lahko pa si tudi sami preberete svoje besedilo na glas ali uporabite orodje za preverjanje slovnice, ki vam pomaga odkriti napake. Posvetite se popravljanju pogostih napak, kot so nepravilna zgradba stavkov ali napačna uporaba časov. S tovrstno vajo boste postopoma izboljšali svoje pisne spretnosti in pri nalogah na stopnji B1 postali bolj samozavestni.

Najdite dobre tečaje in inštruktorje angleščine za stopnjo B1

Napredovanje iz A2 na B1 je lažje, če imate pravo podporo. Ali vam pri tem pomaga inštruktor ali uporabljate spletne tečaje, pomembno je, da izberete vire, ki ustrezajo vašemu načinu učenja in ciljem. Prilagojeno učenje, bodisi z inštruktorjem ali preko strukturiranih spletnih tečajev, vam lahko pomaga hitreje napredovati in osvojiti znanje, potrebno za stopnjo B1.

Kako izbrati inštruktorja za učenje na stopnji B1

Inštruktor za B1 vam nudi individualno učno pomoč in učne ure prilagodi vašim potrebam. Osredotoči se na področje, ki vam povzroča največ preglavic – slovnična pravila, govorno sporočanje ali pisno sporočanje. Ko boste izbirali inštruktorja angleščine, poiščite nekoga, ki ima izkušnje z učenjem na stopnji B1 in vam lahko ponudi fleksibilen urnik. Delo z inštruktorjem omogoča, da dobite takojšnje povratne informacije, postavljate vprašanja in hitreje napredujete.

Če želite poiskati jezikovno šolo v svoji bližini, iščite s preprostim iskalnim izrazom: “jezikovna šola Ljubljana” ali “tečaj angleščine Maribor”. Če v svoji bližini ne najdete jezikovne šole, vam svetujemo, da poiščete lokalnega inštruktorja, ki vam bo ravno tako nudil pomoč pri učenju in socialno mrežo – podpiral vas bo pri učenju angleščine in vas spoznal z drugimi učenci v vaši okolici. Lokalnega inštruktorja poiščete z iskalnim izrazom: “inštruktor angleščine Koper” ali “učitelj angleščine Velenje” na platformah, kot je meet’n’learn.

Več o tem, kakšne prednosti vam lahko ponudi dober inštruktor, si lahko preberete v našem spletnem učbeniku o prednostih individualnega učenja.

Kako enostavno do stopnje B1 angleščina

Doseganje stopnje B1 v angleščini je pomemben cilj, ki ga lahko dosežete z redno vajo in pravimi gradivi. Pomembno je, da se osredotočite na širjenje besedišča, utrjevanje slovničnih pravil, izboljšanje govornega sporočanja in slušnega razumevanja ter pisnega sporočanja s pomočjo povratnih informacij. Z vztrajnostjo in ustreznim učnim načrtom bo vaše znanje angleščine postopoma napredovalo.

Pogosta vprašanja: prehod iz A2 na B1 pri angleščini

1. Kako dolgo traja, da iz A2 napredujem na B1?

Za prehod iz A2 na B1 je običajno potrebnih približno 150 do 200 ur učenja, vendar je to odvisno od tega, kako pogosto in redno vadite.

2. Kaj je glavna razlika med stopnjama A2 in B1?

Na stopnji A2 obvladate osnovne pogovore in preprosta opravila. Stopnja B1 pa vam omogoča, da razumete bolj zahtevna besedila in se pogovarjate o širšem naboru tem.

3. Kako lahko izboljšam govor na stopnji B1?

Za bolj tekoč govor vadite pogovore iz vsakdanjega življenja, uporabljajte spletna orodja za komunikacijo in si postavljajte dnevne cilje. Več, ko govorite, bolj sproščeni in samozavestni boste postali.

4. Katera slovnična pravila moram obvladati za B1?

Osredotočite se na pogojne in odvisne stavke. To znanje vam bo pomagalo, da boste svoje misli lahko povezali in izrazili bolj zapletene ideje.

Viri:

1. Learn Laugh Speak
2. British Council Learn English
3. Tracktest

stopnja-b1-anglescina
Če želite doseči B1 raven angleščine, morate vaditi zahtevnejše stavčne strukture in širiti svoj besedni zaklad. Pomagajte si s spletnimi tečaji in aplikacijami, namenjenimi učencem, ki prehajajo iz A2 na B1.