znanje-anglescine-a1-a2-stopnja

Pred vami je pomemben korak na vaši poti učenja angleščine. S prehodom iz A1 na A2 boste osnovno znanje angleščine začeli spreminjati v praktične spretnosti.

Izvedeli boste, kaj pomeni stopnja A1, kako jo stopnja A2 nadgrajuje in zakaj je pomembno, da napredujete. Do konca boste razumeli, na kaj se morate osredotočiti, da izpopolnite svoje znanje angleščine in pridobite samozavest v vsakdanjih pogovorih. Pa začnimo!

Kaj pomeni CEFR in kaj znate po vsaki stopnji

CEFR ali Skupni evropski referenčni okvir za jezike je lestvica, ki meri vaše znanje angleščine. Prehod z A1 na A2 je pomemben korak. Pomeni, da napredujete od osnovnega znanja k bolj funkcionalni rabi jezika, kar vas pripravi na vsakodnevne pogovore in naloge v angleščini.

Kaj pomeni stopnja A1 v angleščini?

Na stopnji A1 se šele začenjate učiti angleščino. Poznate nekaj preprostih fraz in se znate predstaviti, postaviti osnovna vprašanja ter razumete znane besede. Vaš besedni zaklad je ozek in se osredotoča na vsakdanje teme, kot so pozdravi in nakupovanje. Stopnja A1 gradi temelje, ki vam dajo osnove za začetek sporazumevanja v angleščini.

Kako A2 nadgradi A1?

A2 angleščina temelji na tem, kar ste se naučili pri A1. Zdaj lahko oblikujete popolnejše stavke in vodite preproste pogovore. Vaš besedni zaklad se razširi in vključuje besede za več situacij, kot so pogovori o hobijih ali načrtovanje. A2 angleščina je namenjena boljšemu obvladovanju angleščine in omogoča bolj jasno izražanje misli in boljše razumevanje drugih.

Če želite izboljšati svoje učne navade preberite, kako se učiti hitro in lažje, kjer boste našli odlične nasvete.

Za prehod iz A1 na A2 razširite svoj besedni zaklad

Krepitev besednega zaklada je eden izmed najučinkovitejših načinov za izboljšanje znanja angleščine. Prehod z A1 na A2 pomeni, da morate poznati več besed in besednih zvez, ki vam omogočajo izražanje v različnih situacijah. V tem poglavju se bomo osredotočili na vsakodnevne vaje, ki vam bodo pomagale hitro in učinkovito razširiti besedišče. Naučili se boste tudi, kako uporabljati nove besede v vsakdanjem pogovoru.

Nove besede vadite vsak dan

Za krepitev besedišča z A1 na A2 je ključna doslednost. Vsak dan namenite čas učenju novih besed. Pred sabo imejte jasen cilj, na primer, da se dnevno naučite 5-10 novih angleških besed. Pri pomnjenju si pomagajte s karticami za učenje (“flashcards”), aplikacijami za besedišče ali seznami besed. Vendar se ne učite le na pamet – prepričajte se, da razumete, kako vsako besedo uporabiti v stavku. Če boste nove besede uporabljali vsak dan, boste zgradili trdno besedišče, ki je potrebno za napredovanje na A2.

Novo besedišče uporabite v pogovoru

Učenje novih besed ni dovolj – treba jih je tudi uporabljati. Nove angleške besede, ki ste se jih naučili, vključite v vsakodnevni pogovor. Ne glede na to, ali se pogovarjate s prijateljem, pišete v dnevnik ali celo govorite na glas sami s seboj, poskušajte uporabljati nove besede, ki ste se jih naučili. S tem si boste utrdili spomin, besede pa bodo postale del vašega aktivnega besedišča. Bolj, ko boste te besede uporabljali v kontekstu, bolj naravno vam bodo prišle prav v resničnih življenjskih situacijah, kar vas bo približalo stopnji A2.

Vas zanimajo prednosti in slabosti spletnega učenja?

Angleška slovnica od A1 do A2

Poznavanje slovnice je nujno, če želite izboljšati znanje angleščine iz A1 na A2. Slovnica vam pomaga, da pravilno oblikujete stavke, zaradi česar je komunikacija jasna in učinkovita. Ko napredujte iz A1 na A2, boste morali obvladati več slovničnih pravil za izražanje bolj zapletenih idej.

Glavna slovnična pravila za A1 do A2

Za prehod iz A1 na A2 morate osvojiti uporabo osnovnih slovničnih pravil. Obvladati morate čas Present Simple in Present Continuous, ki sta temelj za opisovanje vsakodnevnih dejavnosti in trajajočih dejanj. Osvojiti morate tudi Past Simple čas, da boste lahko govorili o preteklih dogodkih.

Naučite se, kako pravilno uporabljati člene (“a”, “an”, “the”), predloge (“in”, “on”, “at”) in veznike (“and”, “but”, “because”), da boste nemoteno povezovali besede. Ta pravila so bistvena za tvorjenje jasnih stavkov na stopnji A2.

Praktične vaje za slovnico A1 A2

Vaje so ključnega pomena za obvladovanje slovnice. Začnite z vajami, ki se osredotočajo na spreganje glagolov in zgradbo stavka. Vzemite na primer preproste stavke in jih prepišite v različnih časih. Vadite lahko tudi pisanje kratkih odstavkov o svojem vsakdanu in jih razširite tako, da vključite pretekle izkušnje ali načrte.

Druga učinkovita metoda so vaje, pri katerih izpolnjujete prazne črte, ki preverjajo vaše znanje členov, prislovov in veznikov. Te vaje bodo pomagale utrditi vaše slovnično znanje, kar bo olajšalo napredovanje z A1 na A2.

Razmišljate o šolanju na domu? Potem morate prebrati naš priročnik: prednosti in slabosti šolanja na domu.

Izboljšajte govorno sporazumevanje z A1 na A2

Nadgraditev govornega sporočanja je bistvenega pomena pri prehodu z A1 na A2. Tekoče in samozavestno govorjenje vam omogoča uporabo angleščine v resničnih življenjskih situacijah, tako v razredu kot pri vsakdanjih pogovorih. V tem poglavju se bomo osredotočili na krepitev vaše samozavesti pri govorjenju in reševanje pogostih izzivov, s katerimi se učenci srečujejo na stopnji A2.

Kako do večje samozavesti pri govorjenju v angleščini

Pri govorjenju novega jezika je ključna samozavest. Začnite z vsakodnevno vadbo govorjenja na glas, tudi če govorite le sami s seboj. Ponavljanje pomaga pri oblikovanju mišičnega spomina in govorjenje postane bolj naravno. Uporabljajte preproste fraze in postopoma povečujte zahtevnost stavkov, ko se boste bolje počutili. Pogovarjajte se s sošolci, prijatelji ali jezikovnimi partnerji.

Več kot boste vadili, bolj boste govorili tekoče in samozavestno. Ne pozabite, da se lahko tudi zmotimo – to je del učnega procesa. Cilj je redno govoriti, da vam bo angleščina postala nekaj domačega.

Kako premagati pogoste govorne izzive

Mnogi učenci se pri izboljševanju govornega sporazumevanja soočajo s posebnimi izzivi. Pogosta težava je strah pred napakami, kar lahko povzroči oklevanje. Če želite to premagati, se osredotočite na sporočanje svojih idej in ne skrbite za popolnost.

Drug izziv je razumevanje in uporaba pravilne izgovarjave. Poslušajte rojene govorce in posnemajte njihovo izgovarjavo ter bodite pozorni na ritem in intonacijo njihovega govora. Vadite počasen in jasen govor.

In nazadnje, če imate težave z iskanjem pravih besed, okrepite svoj besedni zaklad z vsakodnevno vadbo in te nove besede uporabite v pogovoru. Če se boste teh izzivov lotili takoj, boste izboljšali govorno sporočanje in pridobili samozavest za prehod z A1 na A2.

Če pripravljate življenjepis, si preberite naš priročnik za pisanje življenjepisa. Vse to in še več najdete v kategoriji: nasveti za učenje.

Izboljšajte slušno razumevanje z A1 na A2

Dobro slušno razumevanje je pri prehodu z A1 na A2 enako pomembno kot govorno sporočanje. Na stopnji A1 lahko ujamete osnovne fraze, na A2 pa morate razumeti daljše stavke in bolj zapletene pogovore. V tem poglavju bomo predstavili učinkovite metode za vajo slušnega razumevanja.

Učinkovite vaje slušnega razumevanja

Vsakodnevna praksa poslušanja je pomembna za prehod z A1 na A2. Začnite s počasnimi in lahko razumljivimi podkasti ali dialogi. Osredotočite se na glavne ideje, ne na vsako besedo, in poslušajte večkrat, da boste izluščili podrobnosti. Ko gledate videoposnetke uporabljajte angleške podnapise, da povežete govorjene in napisane besede. Tako boste lažje ujeli pomembne besede in bolje razumeli pogovore.

Poslušajte različne angleške naglase

Angleščina se govori z različnimi naglasi, zato lahko z njimi izboljšate svoje slušno razumevanje. Začnite s poslušanjem naglasov iz različnih regij, kot so ameriški, britanski ali avstralski naglas. S tem boste uho usposobili za različno izgovarjavo in govorne vzorce. Poskusite gledati videoposnetke ali poslušati radijske postaje iz teh držav.

Več naglasov kot poznate, boljše bo vaše splošno razumevanje. Ta raznolikost vas pripravi na pogovore v resničnem svetu, kjer lahko ljudje govorijo angleško drugače.

Nadgradite bralno razumevanje na stopnjo A2

Izboljšanje bralnega razumevanja je bistvenega pomena pri prehodu z A1 na A2. Pri A1 lahko razumete le osnovne besede in fraze, pri A2 pa morate razumeti kratka besedila z več podrobnostmi. V tem poglavju se bomo posvetili temu, kako izbrati primerno gradivo za branje in kako brati aktivno.

Kako izbrati primerno gradivo za branje na stopnji A2

Izbira ustreznega bralnega gradiva vam pomaga pri prehodu z A1 na A2. Začnite z enostavnimi besedili ali članki, ki so namenjeni začetnikom. Besedila za začetnike so napisana z besediščem, ki ga boste razumeli, in imajo kontekst, ki vam pomaga pri učenju novih besed.

Ko boste napredovali se postopoma preizkusite v branju nekoliko bolj zahtevnih besedil, kot so kratke zgodbe ali članki o znanih temah. Izogibajte se preveč zapletenih besedil, ki vas lahko odvrnejo od učenja, vendar poskrbite, da gradivo vsebuje dovolj novega besedišča, ki bo pripomoglo k napredku.

Metode aktivnega branja za stopnjo A2

Aktivno branje je nujno, če želite izboljšati znanje angleščine A2. Med branjem podčrtajte ali označite neznane besede in jih poiščite v slovarju. Preden preverite definicijo, poskušajte ugibati o pomenu iz konteksta. Povzemite vsak odstavek in se prepričajte, da ste razumeli ključne točke.

Poleg tega si lahko o besedilu postavljate vprašanja in se tako v vsebino bolj poglobite. Metode aktivnega branja pomagajo utrditi nove besede in izboljšajo razumevanje zahtevnejših besedil, zaradi česar boste lažje napredovali na A2.

Če želite poiskati jezikovno šolo v svoji bližini, iščite s preprostim iskalnim izrazom: “jezikovna šola Ljubljana” ali “tečaj angleščine Maribor”. Če v svoji bližini ne najdete jezikovne šole, vam svetujemo, da poiščete lokalnega inštruktorja, ki vam bo ravno tako nudil pomoč pri učenju in socialno mrežo – podpiral vas bo pri učenju angleščine in vas spoznal z drugimi učenci v vaši okolici. Lokalnega inštruktorja poiščete z iskalnim izrazom: “inštruktor angleščine Koper” ali “učitelj angleščine Velenje” na platformah, kot je meet’n’learn.

Če želite izvedeti več o prednostih, ki jih ponuja dober inštruktor, si lahko ogledate naš blog prispevek o prednostih individualnega učenja.

Kako izboljšati pisno sporočanje z A1 na A2

Dobro pisno sporočanje in razumevanje v angleškem jeziku je nujno za prehod z A1 na A2. Na stopnji A1 je lahko vaše pisanje sestavljeno iz preprostih stavkov, pri A2 pa morate jasno izraziti bolj podrobne misli. V tem poglavju se bomo osredotočili na vsakodnevne vaje za pisanje, ki vam bodo v pomoč pri učenju pisnega sporočanja v angleščini.

Praktične vaje za pisanje na stopnji A2

Pisanje v angleščini je najhitrejši način za izboljšanje z A1 na A2. Pišite kratke odstavke o vsakdanjih temah, kot so hobiji, načrti za konec tedna ali nedavni dogodki. Poskrbite, da boste uporabili novo besedišče in slovnična pravila, ki ste se jih naučili. V angleščini lahko vodite tudi dnevnik, v katerega zapisujete svoje misli, ali pa se urite v pisanju kratkih elektronskih sporočil. Poskrbite za dosleden urnik, na primer pisanje 5-10 angleških stavkov dnevno.

Urejanje in izboljševanje pisnega sporočanja

Urejanje besedila je prav tako pomembno kot pisno sporočanje samo. Ko končate pisno nalogo, preverite slovnične, ločilne ali pravopisne napake. Osredotočite se na popravljanje pogostih napak, kot so ujemanje med osebkom in povedkom ali pravilna uporaba členov. Branje na glas vam lahko pomaga prepoznati dele, kjer stavki ne tečejo gladko. Redno pregledovanje in izpopolnjevanje pisnega sporočanja bo izboljšalo natančnost in jasnost, kar je ključno za stopnjo A2.

Za stopnjo A2 nadaljujte z vsakodnevno vajo

Doseganje stopnje A2 v angleščini je pomemben korak naprej. Pri tem gradite močne temelje s širjenjem besedišča, osvajanjem ključnih slovničnih pravil, izpopolnjevanjem govornih in slušnih spretnosti ter rednim pisanjem in branjem.

Pomembno je, da ste vztrajni – vadite vsak dan in se ne bojte napak. Z vsako novo vajo boste bolj samozavestni pri uporabi angleščine v vsakodnevnih situacijah. Ohranite motivacijo in napredek bo prišel hitreje, kot pričakujete. Vztrajajte in uživajte v učenju.

Pogosto zastavljena vprašanja: Od stopnje A1 do A2 v angleščini

1. Kako dolgo traja, da napredujem iz A1 na A2 v angleščini?

Za prehod s stopnje A1 na A2 je običajno potrebnih približno 100 do 150 ur učenja, odvisno od tega, kako redno vadite.

2. Kakšna je razlika v besedišču med stopnjama A1 in A2?

Besedišče na stopnji A1 je osnovno in preprosto, medtem ko stopnja A2 vključuje več besed, ki omogočajo boljše in bolj tekoče pogovore o vsakdanjih temah.

3. Kako lahko izboljšam govorjenje, da napredujem z A1 na A2?

Vsak dan vadite govorjenje, uvajajte nove besede v pogovore in se čim več pogovarjajte z drugimi, da si pridobite samozavest in tekočnost.

4. Na katero slovnico naj se osredotočim pri prehodu z A1 na A2?

Osredotočite se na rabo sedanjega, preteklega in prihodnjega časa ter na tvorjenje bolj zapletenih stavkov.

1. British Council Learn English
2. Learn Laugh Speak
3. Preply

prehod-a1-a2-anglescina
Izboljšajte svoje znanje angleščine z A1 na A2 tako, da se posvetite branju, pisanju, govorjenju in poslušanju. Tako boste pridobili samozavest v vsakdanjih pogovorih v angleščini A2.