kako-napisati-esej-matura-2025

Pisanje eseja na maturi je priložnost, da pokažeš svoje razumevanje literature, kritično razmišljanje in sposobnost izražanja. To ni le “še ena naloga” – esej lahko pomembno vpliva na tvojo končno oceno pri slovenščini. Ključno je, da znaš dobro argumentirati, logično povezati misli in jih podpreti s primeri iz knjig, ki so predpisane za maturo 2025. Letošnje leto prinaša nove priložnosti in izzive, zato je pomembno, da veš, kako se lotiti pisanja eseja.

Mimogrede, že veš, kakšna je tema za letošnji esej na maturi?

Tema je: “Človek na razpotjih časa”

Morda se sliši široko, vendar to pomeni, da imaš prostor za veliko različnih pristopov. Pomembno je, da razumeš, kako lahko to temo povežeš s knjigama, ki sta letos na seznamu za slovenščino: In ljubezen tudi Draga Jančarja in Strah in pogum Edvarda Kocbeka.

V nadaljevanju te bomo vodili skozi nekaj osnovnih korakov, ki ti bodo pomagali pri pripravi in pisanju eseja.

Zbrali smo tudi vse točne informacije o maturitetnem eseju 2025, seznam knjig na maturi za slovenščino s podrobnim opisom in napotke, kako napisati esej na maturi 2025. Skupaj bomo raziskali, kako naj tvoj esej izstopa, hkrati pa ostaneš zvest samemu sebi in svojemu stilu.

Te morda zanima, kako napisati spis?

Pomembne informacije: esej na maturi 2025

Na maturi iz slovenščine bo tvoj esej odražal, kako dobro razumeš in razložiš literarna dela. Pričakuje se, da boš znal analizirati, primerjati in podpreti svoje mnenje z utemeljenimi argumenti. Matura 2025 ti ponuja dve možnosti: razpravljalni ali interpretativni esej. Razpravljalni esej te izziva, da predstaviš svoj pogled na določeno temo, interpretativni pa od tebe zahteva, da analiziraš konkretne odlomke in jih povežeš z izbrano literaturo.

Pisni izpit: matura iz slovenščine 2025

Pisni del izpita je razdeljen na dva dela:

  • Šolski esej: Tu boš pisal na podlagi dveh del iz tematskega sklopa. Pričakuje se, da argumentiraš, zakaj tako razmišljaš, in uporabiš konkretne primere iz besedil. Ne zapletaj se z nepotrebnimi izrazi – pomembno je, da jasno predstaviš svoje misli in se držiš teme. Na voljo imaš 120 minut, ta del pa prispeva polovico k skupni oceni.
  • Razčlemba neumetnostnega besedila: V tem delu boš analiziral besedilo, ki nima literarnih značilnosti. Tvoja naloga je pokazati razumevanje in sposobnost kritičnega ovrednotenja. Pomembno je, da se osredotočiš na bistvo in se ne izgubiš v podrobnostih. Ta del traja 90 minut in prispeva 30 % ocene.

Ustni izpit: matura iz slovenščine 2025

Ustni del bo preveril tvojo sposobnost glasnega branja, interpretacije in poznavanja književnosti ter jezika. To je priložnost, da pokažeš, kako dobro znaš govoriti o literaturi in se vključiti v dialog.

  • Najprej boš moral glasno prebrati izbrano besedilo, paziti na pravorečje in jasno izražanje.
  • Sledi pogovor o prebranem – cilj je pokazati, da razumeš, o čem si bral in znaš besedilo povezati s širšimi književnimi temami.
  • Poleg tega bodo še vprašanja iz književnosti ali jezika, na katera si se pripravljal skozi šolsko leto.

Ocenjevanje na maturi iz slovenščine

Tvoje pisne naloge ocenjujejo zunanji ocenjevalci, zato piši čim bolj jasno in strukturirano. Pomembno je, da se držiš navodil in svoje misli izražaš premišljeno. Pri ustnem izpitu ocenjuje šolska komisija, ki prav tako pričakuje jasno in logično predstavitev tvojih misli.

Več o splošni in poklicni maturi 2024 ter pripravah.

Knjige za esej na maturi 2025

Pri maturitetnem eseju 2025 boš moral analizirati dve pomembni književni deli: “In ljubezen tudi” Draga Jančarja in “Strah in pogum” Edvarda Kocbeka. Pripravili smo opis obeh književnih del in nekaj praktičnih nasvetov, kako ju razumeti ter uporabiti pri pisanju eseja.

Drago Jančar: In ljubezen tudi

Roman “In ljubezen tudi” je postavljen v čas druge svetovne vojne in se odvija v okupiranem Mariboru. Skozi oči treh glavnih likov – Sonje, Valentina in Ludwiga – Jančar prikaže težke preizkušnje, ki jih prinese vojna. V ospredju ni klasična zgodba o ljubezni, ampak vprašanje, ali lahko ljubezen preživi v svetu, kjer prevladuje nasilje in strah. Jančar opisuje, kako se ljubezen med vojno krha in kako vojna preoblikuje človeške odnose ter uničuje posameznike.

Tvoje naloge pri pisanju eseja bodo raziskati, kako se liki odzivajo na vojno, kakšne etične odločitve sprejemajo in kako vojna vpliva na njihovo osebnost. Pomembno je tudi razumeti, da Jančar ne daje enoznačnih odgovorov. Ne moralizira, ampak prepušča tebi kot bralcu, da presodiš, kdo so žrtve in kdo nasilneži.

Praktični nasveti za esej:

  • Osredotoči se na psihološke spremembe likov in njihovo dojemanje ljubezni ter vojnega nasilja.
  • Razmisli o tem, kako ljubezen v vojni postane krhka in ranljiva ter kako vojna spremeni ljudi.
  • Izpostavi posamezne prizore, ki ti pomagajo razumeti, kako liki sprejemajo težke moralne odločitve in kakšne posledice imajo te odločitve na njihovo prihodnost.

Edvard Kocbek: Strah in pogum

Zbirka “Strah in pogum” vsebuje štiri novele, ki se dogajajo v času druge svetovne vojne. Kocbek se osredotoča na notranje boje svojih likov, ki se znajdejo pred težkimi moralnimi odločitvami. Naslovi novel – “Blažena krivda”, “Ogenj”, “Temna stran meseca” in “Črna orhideja” – nakazujejo, da je osrednja tema zbirke vprašanje, kako se posameznik sooča s strahom in pogumom v ekstremnih okoliščinah.

Glavni poudarek je na tem, kako vojna vpliva na človekovo etiko. Kocbek ne prikazuje partizanskega boja kot herojsko dejanje, ampak kot preplet različnih moralnih dilem, kjer ni jasno ločeno, kaj je prav in kaj narobe. To delo ti bo pomagalo razumeti globlje etične konflikte, s katerimi se soočajo liki, in kako se v vojni prepletata pogum in strah.

Praktični nasveti za esej:

  • Primerjaj, kako se liki v obeh delih odzivajo na vojne grozote in kakšne moralne odločitve sprejemajo.
  • Razmisli, kaj pomeni pogum v vojnih razmerah in kako se ta koncept prepleta s strahom in dvomi.
  • Izpostavi ključne odlomke, ki ti pomagajo bolje razumeti psihološki vpliv vojne na posameznika.

Ko se lotiš pisanja eseja, si vzemi čas za temeljito branje obeh del. Pri pisanju bodi jasen, strukturiran in izviren, saj bo to tvoje glavno orodje za dosego dobre ocene.

Kako napisati najboljši maturitetni esej?

Esej, ki izstopa, ni le dobro napisan; odlikujejo ga jasna struktura, prepričljiva argumentacija in svežina izraza. Ocenjevalci dajejo velik poudarek na to, kako dobro znaš svoje ideje organizirati in jih predstaviti na koherenten način. Od uvoda, kjer postaviš temo in tezo, preko razvijanja argumentov v jedru, do zaključka, kjer svoje misli zaokrožiš in ponudiš sklepno refleksijo, mora biti tvoj esej logično strukturiran in stilsko dosleden.

Prav tako cenijo, ko pokažeš, da znaš presegati površinsko obravnavo teme in se dotakneš globljih pomenov, ki jih literarna dela ponujajo. Tvoja originalnost, sposobnost, da vidiš onkraj očitnega in artikuliraš misli, ki odražajo tvoje edinstveno razumevanje, je tisto, kar bo tvoj esej naredilo nepozaben.

Kako napisati najboljši maturitetni esej?

Da bo tvoj esej izstopal, ne rabiš zakomplicirati stvari – bistvo je, da jasno in prepričljivo predstaviš svoje misli. Pomembno je, da že v uvodu postaviš močno tezo, ki jo boš v nadaljevanju podprl z argumenti. Če pišeš o romanu “In ljubezen tudi”, lahko poudariš, kako se ljubezen v vojnih razmerah neizogibno preoblikuje – morda kot žrtev nasilja ali kot edina rešitev pred brezupom. Če obravnavaš “Strah in pogum”, se lahko osredotočiš na Kocbekovo prikazovanje človekove notranje borbe med strahom in moralnim pogumom.

V jedru eseja boš gradil svoje argumente. Ko razmišljaš o Jančarjevem delu, se osredotoči na to, kako različni liki, kot so Sonja, Ludwig in Valentin, reagirajo na kaotičnost vojne. Lahko se vprašamo: ali so ti liki ujetniki okoliščin ali pa se sami odločajo, kako bodo ravnali? Pri Kocbeku pa lahko analiziraš, kako liki kažejo svoje moralne dileme skozi zgodbe, kot je “Blažena krivda”. Osredotoči se na to, kako avtor raziskuje mejo med pogumom in strahom, ko se soočamo z življenjskimi odločitvami.

Zaključek naj ne bo le povzetek tvojih glavnih točk, ampak priložnost, da dodaš svojo osebno refleksijo. Na primer, pri “In ljubezen tudi” lahko poudariš, kako vojna izničuje vsakršno upanje za normalno življenje, ali pa pri “Strah in pogum” razmisliš, kako se človek v skrajnih okoliščinah sooča z lastno vestjo in moralnimi odločitvami.

Praktični nasveti za dober esej na maturi:

  • Drži se strukture – začni z močnim uvodom, nadaljuj z jasnimi argumenti v jedru (razvij 3–4 glavne argumente) in zaokroži s premišljenim zaključkom.
  • Podpri trditve s konkretnimi primeri iz knjig. Pri vsakem argumentu citiraj določen dogodek, stavek ali opis.
  • Ne piši le povzetkov knjig – esej je tvoj prostor za interpretacijo in poglobljeno razmišljanje.
  • Bodi jedrnat in jasen – bolj, ko bo tvoj esej logičen in strukturiran, bolj bo izstopal.
  • Ne pozabi na svoj glas – esej naj odraža tvoje razmišljanje, ne le vsebine knjige.

Pred pisanjem eseja na maturi 2025

Za začetek je nujno, da dobro prebereš in razumeš izbrana literarna dela. Poznavanje glavnih likov, tem in simbolike je osnova za dober esej. Ko enkrat obvladaš vsebino, si pripravi osnutek, ki ti bo pomagal organizirati misli in izoblikovati trden argument. Osnutek ti omogoča, da vnaprej razmisliš o točkah, ki jih želiš poudariti, in kako se te povezane s temo eseja. Tudi struktura je pomembna – razmisli, kako bodo tvoji argumenti potekali skozi celoten esej.

Pri tej točki ti bo prav prišlo načrtovanje zgradbe eseja. Poglej si več o tem, kako se lotiti pisanja eseja tukaj.

Kako napisati maturitetni esej 2025

1. Uvod

V uvodu jasno opredeli svojo tezo, kar pomeni glavno trditev, ki jo boš zagovarjal skozi esej. Uvod naj ne bo preveč dolg – že tukaj lahko nakažeš, kako boš skozi literarna dela podprl svoj argument. Če na primer pišeš o ljubezni in vojni v Jančarjevem romanu “In ljubezen tudi”, lahko že v uvodu nakažeš, kako vojna vpliva na odnose med ljudmi in kako se to kaže v posameznih likih.

2. Jedro

V jedru razvijaj svoje argumente in jih podpri s primeri iz knjig. Pomembno je, da ne opisuješ samo dogajanja, temveč analiziraš, kaj določeni dogodki in odločitve likov povedo o večjih tematikah. Na primer, pri Kocbekovi “Blaženi krivdi” lahko razmišljaš o moralnih dilemah, s katerimi se liki soočajo, in kako to vpliva na njihova dejanja. Poskrbi, da vsak odstavek prinaša novo idejo in da se vsi argumenti med seboj povezujejo.

3. Zaključek

Zaključek naj ne bo samo povzetek celotnega eseja. Tu imaš priložnost, da zaokrožiš svoje misli in ponudiš širši pogled. Lahko na primer poudariš, kako se teme, kot so vojna, krivda in ljubezen, odražajo v sodobnem svetu. Zaključek naj kaže tvoje razmišljanje in doda nekaj novega, ne le ponavljanje že napisanega.

4. Po pisanju eseja

Ko dokončaš osnutek eseja, sledi pregled. Preberi esej večkrat in preveri, ali so argumenti smiselni, ali esej teče gladko in brez prekinitev. Bodite pozorni tudi na slog, jezik in pravopis. Če si vključil citate, preveri, ali so natančni in pravilno umeščeni v besedilo. Ne pozabi, esej je priložnost, da pokažeš svoje razumevanje teme, zato naj tvoj glas vodi bralca skozi vsebino.

Če rabiš še več nasvetov, kako izboljšati slog pisanja, si preberi članek tukaj.

Želimo ti veliko sreče na esej matura 2025!

Priprava in vaja sta nepogrešljivi za uspešno pisanje maturitetnega eseja 2025. Vsak korak, od branja izbranih del do končnega urejanja eseja, je priložnost za učenje in izboljšanje. Poišči pomoč in podporo pri inštruktorjih ali zasebnih učiteljih, ki ti lahko ponudijo individualno usmerjene nasvete in tehnike pisanja.

Pogumno naprej, tvoj trud in predanost bosta obrodila sadove!

Recimo, da iščeš učitelja slovenščine za pomoč na maturi iz slovenščine. V tem primeru lahko s preprostim iskanjem, kot je “inštruktor slovenščine Celje”, “inštrukcije slovenščine Maribor” ali “učitelj slovenščine Ljubljana” na platformah, kot je meet’n’learn, najdete najboljšega zasebnega učitelja.

Pogosta vprašanja: esej matura 2025

1. Kako izberem tezo za maturitetni esej 2025?

Najprej pomisli, kaj te pri knjigah najbolj pritegne – morda določen lik, tema ali problem, ki ga knjiga obravnava. Izberi nekaj, kar ti je zanimivo in o čemer lahko razmišljaš na več načinov. Teza naj bo jasna in dovolj konkretna, da jo lahko z argumenti podpreš skozi celoten esej. Če si v dvomih, se vprašaj: kaj avtor resnično želi povedati in kako lahko to povežem z glavno temo?

2. Kaj naj naredim, če ne vem, kako začeti pisati esej?

Če ne veš, kje začeti, je najbolje, da začneš kar pisati. Tudi če sprva ni popolno, se pisanje postopoma izboljša. Lahko pa si pomagaš z mislijo na preprosto vprašanje: “Kaj si želim povedati o tej temi?” Počasi boš ugotovil, kaj je najbolj smiselno vključiti in kako strukturirati uvod. Pomembno je le, da začneš – perfekcionizem pride kasneje, med urejanjem.

3. Kako se lotiti pisanja dobrega eseja za maturitetni izpit?

Najprej dobro preberi knjige in izpostavi glavne teme. Nato razmisli o strukturi eseja: uvod, jedro, zaključek. V jedru predstavi svoje glavne argumente in jih podkrepi z dokazi iz knjig – na primer citati ali ključnimi dogodki. Pomembno je, da je vse povezano, da so tvoje misli jasne in da imaš močno tezo. V zaključku zaokroži svojo razpravo in ponudi svojo končno misel.

4. Katere dele moram vključiti v esej?

Vsak dober esej vsebuje uvod, jedro in zaključek. Uvod naj predstavi tvojo tezo in postavi temo, jedro pa razvija argumente z dokazi iz knjig. Zaključek je priložnost, da povzameš svoje glavne točke in na koncu pokažeš širši pomen teme, ki si jo obravnaval. Ključno je, da je esej strukturiran in da misli tečejo logično od enega odstavka do drugega.

5. Kako uporabim literarna dela v eseju?

Citati iz knjig so pomembni, vendar jih moraš vedno povezati s svojo tezo. Ne zadošča, da zgolj navedeš citat – pokaži, kako ta primer podpira tvoje trditve. Na primer, če pišeš o moralnih dilemah v “Strah in pogum”, ne smeš le citirati odlomka, ampak razloži, kako ta prizor prikazuje kompleksnost človeške narave v času vojne.

6. Kaj, če slabo poznam knjige za esej na maturi 2025?

Če si v časovni stiski, lahko najprej prebereš povzetke, analize ali mnenja, vendar je najbolje, da vsaj ključne dele knjig prebereš sam. To ti omogoča bolj pristno razumevanje in ti pomaga, da v esej vneseš svoj edinstven pogled. Knjige kot so “In ljubezen tudi” in “Strah in pogum” imajo večplastne like in tematike, ki jih je mogoče obravnavati iz različnih zornih kotov, zato je resnično branje nujno za uspešen esej.

Te skrbi matematika na maturi 2025? Oglej si teorijo in praktične naloge iz matematike z rešitvami: pretvarjanje enot, izrazi in polinomi, številske množice in vrste števil, limite, odvodi in integrali, ulomki in decimalna števila ter kombinatorika.

Viri:

1. RIC
2. Jezikovna svetovalnica
3. RTV SLO

knjige-za-maturitetni-esej-2025
Seznam knjig na maturi za slovenščino, ki vam bo v pomoč pri pisanju maturitetnega eseja.