V današnji globalizirani družbi lahko obvladovanje ne le maternega jezika, ampak več jezikov, prinese številne osebne in karierne prednosti. Sposobnost komuniciranja z ljudmi iz drugih držav in kultur je neprecenljivo, znanje angleščine pa je še posebej pomembno. Angleščina je priljubljena izbira, saj je najpogosteje govorjeni drugi jezik na svetu. Iz kariernih razlogov znanje angleščine pomeni prednost na trgu dela, saj je globalno trgovanje in sodelovanje dandanes osrednji del poslovanja številnih podjetij.

Ker je učenje novega jezika lahko kar velik izziv, zlasti za majhne otroke, ki še razvijajo svoje kognitivne in jezikovne sposobnosti, je treba poiskati zabavne in zanimive načine za učenje angleščine. Z uporabo pravega pristopa in gradiv se bodo otroci lažje naučili angleščine, in še zabavno bo. V članku bomo predstavili izbor zabavnih učnih metod, dejavnosti in gradiv, ki bodo vašemu otroku pomagale, da bo tekoče in samozavestno govoril angleško.

Če želite izvedeti več o tem, zakaj je pomembno, da se otroci začnejo jezika učiti čim prej, si lahko preberete naš prispevek na blogu Pomen zgodnjega učenja jezika za otrokov razvoj in uspeh.

Uporabite igre

Igre so odličen način za učenje angleščine, ne da bi se tega sploh zavedali! Otroci se lahko učijo besedišča, slovnice, poslušanja in govora, medtem ko se zabavajo. Za učenje novih besed poskusite besedni igri detektiv (angl. “I Spy”) in vislice, za učenje slovnice in stavčnih struktur pa družabno igro Scrabble. Za ohranjanje otrokove motivacije so učinkovite tudi digitalne igre, na primer aplikacije za učenje jezikov in izobraževalne videoigre. Duolingo, priljubljena aplikacija za učenje jezikov, ima zabaven in interaktiven uporabniški vmesnik, podoben igri, zaradi katerega ni učenje angleščine prav nič dolgočasno.

Druge zabavne igre, s katerimi lahko učenje angleškega jezika naredite bolj zanimivo, vam predstavljamo spodaj. Naštete igre niso le zabavne, temveč otrokom omogočajo, da vadijo angleško besedišče, slovnico, poslušanje in govor.

Slovar

Slovar ali angl. “Pictionary” je igra, pri kateri ena oseba nariše sliko angleške besede ali besedne zveze, druga oseba pa poskuša uganiti, za katero besedo ali besedno zvezo gre.

Pantomima

V tej igri ena oseba brez govorjenja zaigra angleško besedo ali besedno zvezo, druga oseba pa poskuša uganiti, za katero besedo ali besedno zvezo gre.

Besedna zmešnjava

Besedna zmešnjava ali angl. “Word Jumble” je igra, pri kateri so angleške črke zakodirane, otrok pa jih mora razvozlati, da sestavi besedo.

Poišči besedo

Poišči besedo ali angl. “Word Search” je igra z mrežo angleških črk, v kateri so skrite besede. Otrok mora besede poiskati tako, da jih obkroži.

Bingo

Igra, pri kateri imajo igralci na voljo mrežo z angleškimi besedami ali slikami, izpraševalec pa naključno izgovarja besede ali slike. Igralci morajo v svoji mreži označiti ustrezno besedo ali sliko, dokler ne dobijo popolne vrstice.

Spomin

Pri igri spomina so karte z angleškimi besedami položene z licem navzdol, otrok pa mora naenkrat obrniti dve kartici in poskuša najti ujemajoče se pare.

Košarica s sadjem

Pri tej igri mora otrok poimenovati različno sadje in zelenjavo, ki se začne na vsako črko abecede. Vsakič, ko poimenuje sadje ali zelenjavo, lahko doda iz papirja izrezano sadje ali zelenjavo v visečo košaro, dokler se košara ne napolni.

Vključite interaktivne vsebine

Interaktivna gradiva poskrbijo, da otrok vključi več čutov, kar je pomembno za vizualne in slušne tipe učencev. Vaš otrok se lahko uči angleščine s pesmicami, videoposnetki, podkasti in interaktivnimi spletnimi stranmi. Prepevanje pesmi je zabaven način, s katerim se otroci učijo novih besed, izboljšujejo izgovorjavo in naglašanje. S pomočjo videoposnetkov in podkastov lahko izboljšamo sposobnosti poslušanja in razumevanja ter otrokom predstavimo različne naglase in kulture. Interaktivna spletna mesta, kot so aplikacije za učenje jezikov in spletni kvizi, lahko učenje angleščine spremenijo v zabavno in interaktivno izkušnjo. Na britanski spletni strani “LearnEnglish Kids” je veliko interaktivnih iger, pesmi, zgodb in videoposnetkov, ki so namenjeni zabavnemu in zanimivemu učenju angleščine za otroke.

Drugi način uporabe interaktivnih pripomočkov so aplikacije za učenje jezikov. Obstaja veliko aplikacij za učenje angleščine, ki so lahko za otroke odlično dopolnilo pri učenju. Aplikacije ponujajo zabavne in interaktivne igre ter dejavnosti, ki lahko otroku pomagajo pri učenju angleškega besedišča, slovnice, poslušanja in govorjenja. Nekatere priljubljene aplikacije za učenje angleškega jezika, primerne za otroke, so Duolingo, Lingokids in ABCmouse.

V nadaljevanju predstavljamo izbor koristnih aplikacij za učenje angleškega jezika, ki so primerne za otroke.
  • Duolingo Priljubljena aplikacija za učenje jezikov, ki uporablja vmesnik, podoben igricam, s katerim je učenje angleščine zabavno in zanimivo.
  • Lingokids Zabavna in interaktivna aplikacija, ki za učenje angleškega besedišča in slovnice uporablja igre, pesmi in videoposnetke.
  • ABCmouse Izobraževalna aplikacija, kjer najdete dejavnosti za učenje angleškega jezika za otroke, stare od 2 do 8 let.
  • Fun English Aplikacija, ki z interaktivnimi igrami in videoposnetki uči angleško besedišče, slovnico in izgovorjavo.
  • Mindsnacks English Aplikacija, ki vključuje zabavne in zanimive igre, s katerimi se otroci učijo angleškega besedišča in slovnice.

Organizirajte skupinsko dejavnost

Učenje angleščine s prijatelji je veliko bolj zabavno kot samostojno učenje. Skupinske dejavnosti otrokom omogočajo interakcijo z vrstniki, vajo angleščine v socialnem kontekstu in učenje drug od drugega. Z igranjem vlog in dramskimi dejavnostmi lahko otroci vadijo pogovorne in komunikacijske spretnosti, s pripovedovanjem zgodb pa razvijajo pisne in bralne veščine. S tekmovanji v črkovanju (angl. “Spelling Bee”) ali z jezikovnimi igrami, lahko učenje angleščine postane zabavna in zanimiva izkušnja. Z otrokovimi prijatelji lahko na primer organizirate tekmovanje v črkovanju ali pa s skupino otrok pripravite igro v angleščini. V našem blog prispevku o učenju angleščine za otroke boste našli nasvete in namige za različne skupinske aktivnosti ter druge zabavne dejavnosti, ki bodo otroku pomagale, da se aktivno vključi v učenje angleščine.

Uporabite primere iz resničnega sveta

Učenje angleščine postane za otroke bolj pomembno in smiselno, če sami opazijo, kako se angleški jezik uporablja v resničnih življenjskih situacijah. Starši in vzgojitelji lahko za učenje angleškega besedišča, izgovarjave in komunikacijskih spretnosti ter za izboljšanje bralnih in pisnih veščin uporabijo znake, oznake, jedilnike in oglase. Za praktično in zanimivo vajo angleščine lahko uporabite dogodke iz resničnega življenja, na primer nakupovanje, naročanje hrane in navigacija na poti. Otroka vzemite sabo v trgovino in ga prosite, naj prebere oznake ter prepozna različna živila in sestavine.

Ustvarite pozitivno učno okolje

Če želite, da bodo otroci med učenjem angleškega jezika uživali, in da bodo pri tem uspešni, je bistveno, da jim zagotovite pozitivno in spodbudno učno okolje. Pohvalite otrokov trud in proslavite njegov napredek. Opremite ga z navodili in povratnimi informacijami, ki so konstruktivne in spodbudne. Pri ustvarjanju pozitivnega učnega okolja je ključno tudi soočanje z izzivi in ovirami, ki se lahko pojavijo pri učenju angleškega jezika, na primer jezikovna tesnoba, kulturne razlike in učne težave. Spodbujajte otroka, da dela napake in se iz njih uči, ter ustvarite sproščeno, pozitivno in zabavno učno okolje. Učenje angleščine naj bo del otrokovega vsakdana, s pozitivno motivacijo pa ga spodbujajte k govorjenju in uporabi angleščine v vsakdanjem življenju.

Branje angleških knjig

Branje angleških knjig je odličen način za izboljšanje besedišča in bralnega ter pisnega razumevanja. Preko branja se otroci pobliže spoznajo z angleškim jezikom in razvijejo spoštovanje do angleške literature. Obstaja veliko angleških knjig, ki so namenjene otrokom, od slikanic za majhne otroke do obširnejših knjig za starejše otroke. Berete lahko tudi angleške prevode otrokovih najljubših knjig ali poiščete angleške različice priljubljenih pravljic.

Priporočila za zabavne in poučne angleške knjige za otroke:
  • The Cat in the Hat, avtor Dr. Seuss Klasična otroška knjiga, ki je odlična za učenje angleškega besedišča in bralnega razumevanja.
  • Goodnight Moon, avtorica Margaret Wise Brown Priljubljena pravljica za lahko noč, ki je odlična za učenje angleškega besedišča in osnovnih stavčnih struktur.
  • The Very Hungry Caterpillar, avtor Eric Carl Zabavna in barvita slikanica, ki je odlična za učenje štetja in angleškega besedišča in je namenjena mlajšim otrokom.
  • Knjige o Harryju Potterju, avtorica J. K. Rowling Priljubljena zbirka knjig, ki je odlična za učenje angleškega bralnega in pisnega razumevanja, namenjena pa je dijakom in mladostnikom.
  • The Lion, the Witch, and the Wardrobe, avtor C. S. Lewis Klasična otroška knjiga, ki je odlična za učenje angleškega besedišča in pisnega razumevanja.

Ogled angleških televizijskih oddaj in filmov

Ogled angleških televizijskih oddaj in filmov je zabaven način za izboljšanje veščin poslušanja in razumevanja ter za seznanjanje otrok z različnimi naglasi in kulturami. Angleške oddaje in filmi otrokom pomagajo pri učenju angleščine na naraven in avtentičen način. Na voljo je veliko angleških televizijskih oddaj in filmov, ki so namenjeni otrokom, najpomembneje pa je, da izberete nekaj, kar ustreza otrokovi starosti, interesom in učnim ciljem. Uporabite lahko tudi podnapise, ki bodo otroku pomagali razumeti dialoge in bodo izboljšali njegove bralne veščine.

V nadaljevanju je seznam priporočil za zabavne in poučne angleške televizijske oddaje in filme, ki so primerni za otroke vseh starosti:
  • Dora the Explorer Priljubljena televizijska oddaja, ki uči angleško besedišče in osnovne stavčne strukture in je primerna za mlajše otroke med 2. in 5. letom starosti.
  • Peppa Pig Priljubljena televizijska oddaja za mlajše otroke, stare med 3 in 5 let, ki otroka nauči osnovnega angleškega besedišča in stavčne strukture.
  • Sesame Street Klasična otroška televizijska oddaja, ki je odlična za učenje angleškega besedišča, slovnice in socialnih veščin, primerna tudi za otroke od 3 do 5 let.
  • Filmi Toy Story Zabavna in zanimiva zbirka filmov za otroke od 5. leta starosti dalje, ki je odlična za izboljšanje slušnega in splošnega razumevanja angleščine.
  • Filmi o Harryju Potterju Zelo priljubljena zbirka filmov za malo starejše otroke nad 7 let, ki je odlična za izboljšanje slušnega in splošnega razumevanja angleščine. Bodite previdni, saj se priporočena starostna omejitev posameznih delov filma dviguje.

Udeležite se tečajev angleškega jezika

Če vam angleščina ni materni jezik ali vam je neprijetno, da bi otroka učili angleščino, je obiskovanje tečajev angleškega jezika odlična varianta. Jezikovni tečaji zagotavljajo strukturirano učno okolje z veliko podpore in z usposobljenimi strokovnjaki, ki lahko vašemu otroku pomagajo pri učinkovitem učenju angleščine. Otroku omogočijo tudi interakcijo in igro z drugimi učenci angleščine ter vajo angleščine v socialnem okolju. Jezikovne tečaje najdete tako, da poiščete tečaj angleščine ali učne ure angleščine “vaše mesto” (npr. tečaj angleščine Koper ali učne ure angleščine Velenje).

Poišči učitelja angleščine

Najem učitelja ali inštruktorja angleščine, ki bo vašemu otroku pomagal pri učenju, ima pozitiven vpliv tako na osebno kot na akademsko področje. Ko se odločate za inštruktorja, ki bo poučeval vašega otroka, je pomembno, da poiščete takšnega, ki se bo ujemal z otrokovimi interesi, osebnostjo in učnimi potrebami, saj je od tega odvisno, koliko novega znanja in veščin bo usvojil. Poleg pomoči pri učenju lahko dober inštruktor pomaga tudi pri izboljšanju otrokove samopodobe, saj v njemu vidi vzornika, po katerem se lahko zgleduje in pri kateremu išče potrditev. Če želite poiskati inštruktorja, vam predlagamo, da začnete z iskanjem na spletu, kjer boste našli tako spletne ure kot ure angleščine v živo. Če želite poiskati lokalnega inštruktorja za individualne ure, kjer živite, lahko iskanje začnete na učnih spletnih straneh ali platformah, uporabite na primer iskalna izraza, kot sta “inštrukcije Ljubljana ali “jezikovni učitelj Maribor.

Za več osnovnega znanja o tem, kako lahko inštruktor pomaga pri napredku učenja angleškega jezika in samozavesti vašega otroka, si oglejte naš blog prispevek: Prednosti individualnega učenja angleščine za otroke.

Zaključek

Povzamemo lahko, da je učenje angleščine za otroke zabavna in zanimiva izkušnja. V članku smo raziskali številne metode učenja: igre, interaktivne in skupinske dejavnosti, primere iz resničnega življenja, ustvarjanje pozitivnega učnega okolja, branje angleških knjig, ogled angleških televizijskih oddaj in filmov, obiskovanje tečajev angleščine, iskanje učitelja in uporabo aplikacij za učenje angleškega jezika. Z izbiro učnih metod, ki so primerne za vas in vašega otroka, boste v kratkem času tekoče in samozavestno govorili angleško! Ne pozabite, da je ključno, da učenje angleščine postane del otrokovega vsakdana, in da ga s pozitivno motivacijo spodbujate k uporabi angleščine v vsakdanjem življenju. Predvsem pa: naj bo učenje zabavno. Srečno učenje!